Un ou cu masa de
50 grame are o valoare energetică de 90-100 calorii si echivalentă ca valoare
nutritivă cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame
branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si
100% pentru galbenus.
Din cele doar 5 grame de grasime intr-un galbenus
de ou, doar 1,5 grame (31%) sunt grasimi saturate, grasimi mononesaturate in total
1.9 grame (38%) si polinesaturate 0.68 grame (14%). Raportul dintre continutul
unui ou de grasime se apropie de indeplinirea proportiile dietetice recomandate
în mod curent ca: -1 / 3 saturate, 1/3 mononesaturate și 1/3 polinesaturate.
Gălbenușul de ou conține următoarele: vitamina A, D, și E; vitamina B12, colină, acid folic și vitamina B3; 76% din biotina, 73% din inozitol, 50% din niacina, 93% din vitamina B6, 42% din riboflavină, 90% din tiamina, 44% din proteine
Gălbenușul de ou conține următoarele: vitamina A, D, și E; vitamina B12, colină, acid folic și vitamina B3; 76% din biotina, 73% din inozitol, 50% din niacina, 93% din vitamina B6, 42% din riboflavină, 90% din tiamina, 44% din proteine
Cand se poate
introduce oul in alimentatia copilului meu?
Albusul de ou este alergenic si se da copilul dupa 1 an.
Galbenusul de ou este non-alergenic si se da copilului dupa 8 luni, in prima saptamana de
introducere in alimentatie sa da un sfert de galbenus, a doua saptamana
jumatate, s.a.m.d.
Cum alegem si stocam oul?
Ouale proaspete se conserva prin refrigerare (pastrarea in frigider), la temperaturi cuprinse între 1 şi 5 grade. Prospetimea oualor se poate verifica prin scufundarea lor în apa: dacă oul este culcat pe fundul vasului este proaspat.
Ouale proaspete se conserva prin refrigerare (pastrarea in frigider), la temperaturi cuprinse între 1 şi 5 grade. Prospetimea oualor se poate verifica prin scufundarea lor în apa: dacă oul este culcat pe fundul vasului este proaspat.
Cum se pregateste oul?
Ouale se gatesc în
multe feluri: coapte, prajite, fierte, inabusite, etc. şi au un rol important
de liant în liezonuri, sosuri, creme, aluaturi, sufleuri si budinci.
Pentru copii mise
se recomanda fierberea lor.
Alimente
bune pentru a se amesteca cu oua:Mere, pere, brocoli, morcovi, conopida, mazare, cartofi, orz, linte, orez.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu