luni, 3 decembrie 2012

Peste


Pestele contine 9 aminoacizi - aceasta inseamna ca pestele este una dintre putinele surse ​​complete de proteine. Corpurile noastre nu fac aminoacizi de aceia trebuie sa le obtinem de la alimentele pe care le consumam.
Pestii sunt surse de Omega 3, nu mai vorbim de tot felul de substante nutritive sanatoase numai bune pentru bebelusii in crestere.
Copiilor mici se recomanda introducerea in alimentatie peste alb. Ca prim peste se recomanda salaul.
VITAMINE: Vitamina A , Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B2 (riboflavina) , Niacina , Acidul folic
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier, Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se poate introduce pestele in alimentatia copilului meu?
Introducerea pestelui la copii variaza de la un tip de peste la altul. De exemplu la moluste si crustacee se sugereaza asteptarea pana dupa 3 ani. Unii pesti albi se pot introduce de la 10 luni, dar trebuie avut grija sa nu aiba oase.

Cum alegem si stocam pestele?
Pestele este un aliment foarte hranitor, dar daca nu este proaspat, poate genera toxinfectii alimentare foarte periculoase. Daca cumparam peste proaspat trebuie sa fie pastrat in gheata, pentru a preveni aparitia bacteriilor si degradarea acestuia. Putem cumpara peste proaspat cat si congelat. Indiferent de care cumparam, proaspat sau congelat, trebuie sa avem grija de urmatoarele:
Culoarea: trebuie sa fie clara, evidenta, bine definite; nu cumparam daca pestele are un aspect “cetos” sau arata de parca ar fi deja gatit.
Mirosul: cu cat pestele este mai proaspat, cu atat miroase mai putin. Nu cumparam peste care miroase urat, chiar daca ni se spune ca miroase a “apa de mare” si “se duce mirosul dupa ce spalati pestele”.
Pielea: pestele proaspat are pielea lucioasa si usor umeda, dar, odata cu trecerea timpului, acest strat umed devine lipicios si alunecos. Daca este lipicios, nu mai este proaspat. Solzii trebuie sa fie intacti, sa nu lipseasca, sa nu se desprinda.
Atingere: carne pestelui trebuie sa fie ferma si rigida. Daca impingeti cu degetul in carnea pestelui, aceasta trebuie sa revina la forma initiala, nu sa ramana  gaura.
Urechile: culoarea acestora trebuie sa fie intensa. Cand pestele este proaspat, urechile interne trebuie sa se deschida ca niste evantaie.
Ochii: pupila trebuie sa fie colorata, bine definita. O pupila acoperita cu un strat albicios, ca la cataracta, indica un peste care nu este proaspat.
Pestele proaspat trebuie utilizat  cat de repede posibil. Daca este nevoie, poate fi pastrat in frigider pana a doua zi: se spala in apa rece, se usuca pe hartie de bucatarie, se acopera cu folie alimentara si se pune la frigider.

Cum se pregateste pestele?
Pestiele pot fi fiert, fript, la gratar sau copt. Prin coacere, pesetele isi pastreaza cat mai multi nutrienti si este cel mai recomandat mod de gatire pentru bebelusi.

Alimente bune pentru a se amesteca cu peste:
Mere, pere, brocoli, morcovi, conopida, fasole verde, mazare, cartofi, orz, linte, paste, orez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu