vineri, 14 decembrie 2012

Şalău patriot

Ingrediente:

300 gr şalău
1 legătură pătrunjel
4-5 frunze de busuioc
1 lingură de ulei de măsline
100 gr smântână
100 gr de doradă fiartă şi dezosată
boia dulce
2 roşii, fără pieliţă şi tocate
sare, piper,
1 lămâie

Mod de preparare:
Se curăţă peştele şi se frige pe grătar pe o parte şi pe alta, se aşează pe platoul de servit.
Se ornează cu sosurile de mai jos:
-  verde: pătrunjelul şi busuiocul se toacă mărunt şi se freacă foarte bine cu uleiul de măsline, sare şi puţină zeamă de lămâie, până când amestecul capătă consistenţa unui sos;
-  alb: se prepară din smântână, puţină sare şi dorada, omogenizându-se bine cu mixerul;
-  roşu: într-o tigaie se pun roşiile la călit, când s-au înmuiat se adaugă smântâna şi boiaua dulce; se ţine la foc mic până capătă consistenţa unui sos.
Se serveşte imediat.
Poftă bună!.

joi, 13 decembrie 2012

Peşte Cod la cuptor

Ingrediente:

3/4 ceaşcă de lapte
2 linguriţe de sare
3/4 cană pesmet
1/2 cană parmezan ras
1/4 linguriţă cimbru
1/4 linguriţă busuioc
1/4 linguriţă piper
1/4 linguriţă boia de ardei dulce
1 linguriţă praf de usturoi
4 fileuri de cod - medii, spălate şi curăţate
1/2 ceaşcă de unt, topit

Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă laptele şi sarea. Separat, într-un alt castron, se amestecă pesmet, parmezan, cimbru, busuioc, piper, boia de ardei şi praful de usturoi. Se dă peştele prin lapte şi pe urmă prin combinaţia de condimente şi se aşează într-un vas yena uns cu unt. Se dăa la cuptor, la 200 C,  aproximativ 15-25 minute.
Poftă bună!.