sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Piure de pere şi avocado

Ingrediente:
2 pere coapte, pulpa
1 avocado, pulpa

Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele într-un blender pentru omogenizare până se face o cremă.
Poftă bună!.

Mix de bostan şi avocado

Ingrediente: 
1/2  ceaşcă de piure de bostan ( de plăcintă) copt
1 avocado, pulpă

1 piersică, pulpă

Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un blender pentru omogenizare până se face o cremă.
Poftă bună!.

Cremă de piersică şi avocado

Ingrediente:
3 piersici
1 avocado

Mod de preparare:
Se amestecă miezul de la fructe într-un blender până se omogenizează şi pe urmă se dă bebeluşului.
Poftă bună!.

Guacamole

Ingrediente:

1 avocado
cereale – conform vârstei
1 căţel usturoi zdrobit, tocat - dupa 1 an
piper, busuioc - dupa 1 an
1 cutie iaurt

Mod de preparare:
Se amestecă miezul de avocado, cereale şi condimentele ( peste 1 an). Se adaugă iaurt până se obţine o textură numai bună pentru copil.
Se poate unge pe pâine prăjită.
Poftă bună!.
 

Cremă de avocado şi banană

Ingrediente:
1 avocado
1 banană

Mod de preparare:
Se pasează fructele şi se amestecă până se omogenizează.
Poftă bună!.

Piure de avocado

Ingrediente:
1 avocado

Mod de preparare:
Se scoate pulpa şi se pasează cu furculiţa. Fructele au o textură şi o consistenţă foarte moale, nu necesită un aparat de tocat.
Poftă bună!.

Nectarina

Nectarinele sunt bogate in vitamina C si vitamina A și care conțin o cantitate mare de fibre.

Impreuna cu prunele uscate si piersica, nectarina este un foarte bun aliment pentru copii care au o problema de constipatie, deoarece ea este cunoscuta ca are un efect diuretic, este un laxativ natural.
Singura diferenta dintre piersici și nectarine este lipsa de puf  de pe pielea nectarinei. Nectarinele tind să fie mai mici si mai aromate decât piersicile si au mai multa culoare rosie pe suprafața fructului.
VITAMINE: Vitamina A , Vitamina C , Acidul folic (important în timpul sarcinii) , Niacina , MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Seleniu, Fier, Zinc, Mangan si Cupru.

Cand se poate introduce nectarina in alimentatia copilului meu?

Piersica

Piersicile sunt bogate in vitamina C si vitamina A și care conțin o cantitate mare de fibre.

Impreuna cu prunele uscate, piersica este un foarte bun aliment pentru copii care au o problema de constipatie, deoarece ea este cunoscuta ca are un efect diuretic, este un laxativ natural.
VITAMINE: Vitamina A , Vitamina C , Acidul folic (important în timpul sarcinii) , Niacina , MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Seleniu, Fier, Zinc, Mangan si Cupru.

Cand se poate introduce piersica in alimentatia copilului meu?

Avocado

Fructele de avocado sunt adesea considerate unul dintre alimentele perfecte ale naturii, deoarece se spune ca contine tot ceea ce are nevoie o persoama pentru a supravietui, un “bun de grasime”.

Din punctul de vedere al nivelului de grasimi, avocado a fost asemanat cu untul, aproximativ 85% din caloriile unui fruct provenind din grasimi. Insa, spre deosebire de unt, care contine preponderent grasimi saturate (care cresc riscul de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sange - ateroscleroza), avocado are in compozitie mai ales grasimi „bune".
VITAMINE: Vitamina A , Vitamina C , Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B2 (riboflavina) , Niacina , Acidul folic , Acidul pantotenic , Vitamina B6
MINERALE: Potasiu , Fosfor, Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier ,Seleniu, Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se poate introduce avocado in alimentatia copilului meu?

vineri, 16 noiembrie 2012

Marul

Se spune din batrani ca "Un mar pe zi" este bun pentru sanatatea noatra. Marul este cu adevarat un fruct minune si este primul aliment administrat bebelusului.

 Una dintre cele mai importante componente nutritionale la mar este ca acesta contine doua tipuri de fibre: solubile si insolubile. Fibrele ajuta mentinerea regularitatii intestinale (contribuind astfel la prevenirea cancerului de colon si diverticuloza). 
Fibrele insolubile functioneaza ca niste furaje grosiere, in timp ce fibrele solubile (pectina) ajuta la mentinerea regulata a intestinelor (evita constipatia si diareea)
Cercetarile de pana acum sugereaza ca merele contribuie la mentinerea unei buni sanatati prin promovarea sanatatii cardiovasculare  prin scaderea colesterolului LDL si oxidarea LDL, reducerea riscului de anumite tipuri de accident vascular cerebral, mentinerea unei greutati sanatoase avand un continut scazut de grasime.
VITAMINE: Vitamina A , Vitamina C , Acidul folic (important în timpul sarcinii) , Vitamina E
MINERALE: Potasiu , Calciu , Fosfor , Magneziu , Seleniu , Fier, Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se poate introduce marul in alimentatia copilului meu?

Sparanghelul

Sparanghelul este o specie de plante erbacee cu radacini cărnoase ce conține frunze nedezvoltate asemănătoare ca aspect cu solzii unui peste. Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut. Sparanghelul este plin de vitamina C, fibre, vitamine B si acid folic. Doar 5 bucati de sparanghel fiert contin 2 grame de proteine​​. Sparanghelul este o sursa uimitoare de fier, fibre și calciu si chiar vitamine.  

VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C , Niacina , Acidul folic , Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B6 , Vitamina E, Vitamina K.
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier , Mangan,  Zinc, si altele.

Cand se poate introduce sparanghelul in alimentatia copilului meu?

Morcovul

Morcovul  este o rădăcină vegetală, de culoare portocalie. Partea comestibilă a plantei este tuberculul. Morcovii sunt foarte bogati in beta-caroten. Beta-carotenul este un carotenoid. Carotenoidele sunt un set de pigmenți numit pro-vitamina A carotenoizi, care pot fi convertite în vitamina A. Vitamina A este foarte importanta in dieta unui copil în curs de dezvoltare. Morcovii sunt primele legume preferate ale copilului si reprezinta cea mai bogata  sursa de beta-caroten, o forma de vitamina A  si fibre. Morcovii  sunt ușor de digerat si sunt plini de substante nutritive, cum ar fi vitamina A, vitamina C si calciu.

VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C, Niacina, Acidul folic, Acidul pantotenic, Vitamina B6
MINERALE: Potasiu , Sodiu , Calciu, Fosfor , Magneziu , Fier, Seleniu, Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se pot introduce morcovii in alimentatia copilul meu?

Brocoli

Brocoli sau Brassica Oleracea, din familia brasicaceelor (cruciferelor), este o leguma ce se utilizeaza în alimentatie, inflorescenta mai putin compacta decat a conopidei fiind folosită la prepararea diferitelor mancaruri. Are o valoare nutritiva si alimentara ridicata, si de asemenea un continut bogat în glucide, vitamine și saruri minerale. Are originea comună cu conopida si este raspandita în aceleasi zone.

Brocoli este foarte bogat in vitamina C si este o mare sursa de fibre solubile. Acest lucru face ca brocoli sa fie minunat pentru  retete alimentare pentru copii.
VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C, Niacina , Acidul folic, Vitamina E, Vitamina K
MINERALE: Potasiu, Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Seleniu , Fier , Mangan,  Zinc.

Cand se poate introduce brocoli in alimentatia copilul meu?

Pastarnacul

Pastarnacul este o leguma care se cultiva pentru consumul de radacini, folosite drept condiment la prepararea mancarurilor, deoarece sunt foarte aromate si bogate in vitaminele B1, B2 si C.
Este o planta bianuala care formeaza în primul an de cultura partea comestibila (rădacina ingrosata) si rozeta de frunze, iar in anul al doilea îsi dezvoltă tulpina florifera. Pastarnacul are radacina simpla sau puțin ramificata, fusiforma, de culoare alb-murdar ori galbuie, acoperita cu numeroase lenticele din cauza cărora radacina are un aspect neregulat. Pulpa este de culoare alba sau alb-galbuie, suculentă și cu aroma specifica. Frunzele sunt lucioase pe fata si pufoase pe dos, fiind cu mult mai mari decat cele de patrunjel si de morcov.
Pastarnacul are proprietăati diuretice, depurative, antioxidante.
VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C, Niacina , Acidul folic, Tiamina, Acidul pantotenic, Vitamina K
MINERALE: Potasiu, Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Seleniu , Fier , Mangan,  Zinc.


Cand se poate introduce pastarnacul in alimentatia copilul meu?

Spanacul


Spanacul este o sursa uimitoare de calciu. Doar o cana de spanac fiert va ofera 42 mg de calciu. Spanacul contine, de asemenea, cantitati respectabile de vitamina A, fier si seleniu. Spanacul este cu adevărat un produs care împachetează o multime de substante nutritive. 
VITAMINE: Vitamina A , Acidul pantotenic, Niacina , Riboflavina , Tiamină, Acidul folic
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier , Seleniu, Cupru, Mangan.

Cand se poate introduce spanacul in alimentatia copilul meu?

Puiul si curcanul


Puiul si curcanul sunt bogate in proteine ​​si fier. Sunt unele dintre alimente cele mai usor de digerat pentru copil. Puiul si curcanul sunt adesea cele mai recomandate pentru a fi prima carne introdusa in alimentatia copilului..
Curcanul:
PROTEINE
VITAMINE: Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B2 (riboflavina) , Niacina , Acidul folic
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier , Mangan, Cupru si Zinc.
Puiul:
PROTEINE
VITAMINE:
Vitamina A , Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B2 (riboflavina) , Niacina , Acidul folic
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier , Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se pot introduce puiul si curcanul in alimentatia copilul meu?

Iaurtul

Iaurtul este preparat din lapte si culturi de bacterii si contine sisteme probiotice, "pentru viata", ce au rolul sa invinga bacteriile de putrefactie ce produc toxine in intestinul gros. Iaurtul este un antrenor al sistemului imunitar.
Se recomanda consumarea zilnica a iaurtului.



Cand se poate introduce iaurtul in alimentatia copilul meu? 

Budincă de orez cu mere

Ingrediente:


1/2 cană orez  (alb sau brun); 
2 căni de apă; 
2 mere; 
50 ml lapte;
1/4 ceaşcă de stafide (opțional); 
1/8 cană de zahar brun (opțional);
2 linguriţe de scorţişoară; 
1/2 linguriţă ghimbir

Mod de preparare:
Se curăţă merele şi se taie miezul în cuburi. Se pun orezul, merele, stafidele şi zahărul în apă la fiert la foc mic. Când este aproape gata orezul, se pune scorţişoara, ghimbirul şi laptele şi se mai lasă aprox. 10 minute. Dacă este nevoie se mai adaugă apă  sau lapte pentru a nu se lipi de oală şi se amestecă frecvent.
Budinca trebuie sa fie mai apoasă, să nu fie pastă.
Se serveşte caldă.
Poftă bună!.