miercuri, 28 noiembrie 2012

Nuca de cocos

Nuca de cocos ne ofera pulpa alba, apa de cocos, lapte și ulei.

Putini stiu ca nuca de cocos intareste si dantura, micsorand riscul de carii, de boli ale gingiei, insa intarind totodata si oasele. Nuca de cocos ajuta la digestive si metabolism, creste imunitatea.
Uleiul de nuca de cocos este excelent in caz de arsuri ale pielii si uscaciune, el ajutand si parul sa creasca mai repede.
Nuca de cocos este un fruct atipic, foarte bogat in grasimi saturate, mononesaturate, polinesaturate, carbohidrati, zaharuri, fibre si proteine.
VITAMINE: Vitamina C, Niacina, Acid folic, Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B4, Vitamina B5, Vitamina B6,
MINERALE: Magneziu, Fier, Fosfor, Calciu, Potasiu, Zinc
In 100 de grame de nuca de cocos sunt 15 grame de carbohidrati, 9 grame de fibre, 33 de grame de grasimi, dintre care 29 de grame sunt grasimi sanatoase si 3,3 grame de proteine

Cand se poate introduce nuca de cocos in alimentatia copilului meu?
Apa de cocos ( lichidul din interiorul nucii), se recomanda introducerea ei, in alimentatia bebelusului, dupa varsta de 8 luni.
Laptele de cocos, se recomanda introducerea in alimentatia bebelusului dupa 10 luni chiar 1 an.
Uleiul de cocos se introduce in prepararea mancarii dupa varsta de 1 an
Pulpa de cocos se introduce in alimentatia copilului dupa 1 an pentru ca exista riscul de inecare.

Cum alegem si stocam nuca de cocos?
Fie ca este proaspata, fie ca este rasa, nuca de cocos este disponibila tot anul.
Nuca de cocos isi pastreaza o mare parte din beneficii, dar pentru asta trebuie corect conservata. Cel mai bine este sa cumperi si sa folosesti fructul intreg. O sa ai apa de cocos, un tonic excelent cu un gust placut, dar si miezul nucii de cocos proaspete. O poti rade sau taia in bucatele.
Cand alegem o nuca de cocos verificam sa nu fie prea tocita la exterior, toate cele 3 puncte pe care orice nuca le are sa fie intacte si sa nu fie nici o urma de scurgere sic and o agitam trebuie sa se auda destul de mult lichid in ea. Cu cat se aude mai mult lichid cu atat nuca e mai proaspata.
Dupa ce spargem nuca de cocos, pulpa trebuie sa fie ferma si alba, daca este galbena nu se recomanda consumul ei.
Nuca de cocos se tine intacta timp de 2 luni la frigider timp de 2 luni. Dupa ce o spargem miezul alb se poate pastra la frigider 2 zile iar la congelator timp de 6 luni.

Cum se desface o nuca de cocos - cel mai usor mod de a sparge nuca de cocos are cativa pasi:

infigeti o andrea sau alt obiect ascutit in cel putin unul din cele 3 noduri ale nucii si scurgeti apa intr-un pahar cu ajutorul unui pai , infasurati nuca intr-un prosop, puneti nuca pe o suprafata tare (nu pe parchet sau gresie) si loviti-o in mai multe puncte cu un ciocan, pulpa ar trebui sa se desprinda usor de invelisul tare; curatati si membrana maro care inveleste pulpa pentru ca nu este comestibila.

Cum se pregateste nuca de cocos?
Apa de cocos este lichidul din interiorul nucii, se consum in starea lui naturala,  amestecat cu cereale sau folosit in diverse alte combinatii de mancare. Se scoate din nuca perforand una din cele trei puncte de pe nuca si se scoate cu un pai.
Laptele de cocos, se poate gasi aproximativ in orice supermarket. Prepararea in casa este foarte usoara: miezul de la o nuca de cocos proaspata se da prin razatoare si se amesteca cu 1 litru de apa fierbinte; punem amestecul intr-un blender ( cate o cana) il mixam bine si pe urma il strecuram. Laptele se pune intr-o sticla si se tine la frigider, iar miezul se foloseste in diferite retete.
Crema de cocos este o variant a laptelui de cocos dar cu mai putina apa.
Uleiul de cocos se obtine din laptele de cocos. Se rade nuca de cocos si se amesteca cu 1 litru de apa clocotita, se pune amestecul intr-un blender si pe urma se strecoara. Laptele obtinut este lasat sa se separe in mod natural timp de aproximativ 24 ore. Apa mai grea se lasa la fund, iar laptele se ridica la suprafata. Intre aceste doua produse se formeaza un strat intermediary, de ulei complet virgin, nerafinat. Acest ulei se incalzeste pentru 10-15 minute pana se elimina complet apa, obtinandu-se astfel un ulei pur cu rezistenta mare de depozitare. Se foloseste in diverse preparate si este rezistent la temperature foarte inalte. Uleiul de cocos este foarte bun pentru: calmarea iritatiilor de la scutec si diferitelor eczema, masajul bebelusilor, inmuierea si eliminarea cojitelor de pe scalpel bebelusilor, imunitate, prevenirea racelilor, eliminarea paduchilor.
Este un ulei rezistent termic, fiind potrivit pentru gatit, insa beneficiile sale pentru sanatate sunt cunoscute atunci cand este consumat in stare cruda.
Fulgii de cocos reprezinta pulpa rasa a nucii de cocos; de cele mai multe ori in comert se gasesc degresati, dar se recomanda utilizarea fulgilor nedegresati.
Nuca de cocos verde - este nuca tanara, are o pulpa mult mai subtire decat nuca matura si se foloseste pentru cantitatea mare de apa de cocos continuta, desi la noi in tara se gaseste mai greu

Alimente bune pentru a se amesteca cu nuca de cocos:
Mere, fructe uscate, banane, fructe alcaline (citricele, fructe de padure, smochine, papaya), cerealele.

2 comentarii: