vineri, 16 noiembrie 2012

Pastarnacul

Pastarnacul este o leguma care se cultiva pentru consumul de radacini, folosite drept condiment la prepararea mancarurilor, deoarece sunt foarte aromate si bogate in vitaminele B1, B2 si C.
Este o planta bianuala care formeaza în primul an de cultura partea comestibila (rădacina ingrosata) si rozeta de frunze, iar in anul al doilea îsi dezvoltă tulpina florifera. Pastarnacul are radacina simpla sau puțin ramificata, fusiforma, de culoare alb-murdar ori galbuie, acoperita cu numeroase lenticele din cauza cărora radacina are un aspect neregulat. Pulpa este de culoare alba sau alb-galbuie, suculentă și cu aroma specifica. Frunzele sunt lucioase pe fata si pufoase pe dos, fiind cu mult mai mari decat cele de patrunjel si de morcov.
Pastarnacul are proprietăati diuretice, depurative, antioxidante.
VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C, Niacina , Acidul folic, Tiamina, Acidul pantotenic, Vitamina K
MINERALE: Potasiu, Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Seleniu , Fier , Mangan,  Zinc.


Cand se poate introduce pastarnacul in alimentatia copilul meu?

Se recomanda introducere de la 6 luni. Este un aliment cu un gust delicios si o aroma de nuca.

Cum alegem si stocam pastarnacul? 
Pastarnacul se alege ca si morcovul: nu trebuie sa fie decolorat, cu taieturi si vanatai pe el. 
Se pastreaza la frigider, se taie doar atunci cand il gatim.

Cum se pregateste pastarnacul?
Cea mai buna metoda de a gati pastarnacul este la abur sau fript.

Alimente bune pentru a se amesteca cu pastarnac:
Mere,pere, morcovi,  fasole verde, mazăre, dovlecei de vara si iarna, unt, ghinda , orez brun, linte, pui, carne de vită, carne de porc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu