vineri, 16 noiembrie 2012

Puiul si curcanul


Puiul si curcanul sunt bogate in proteine ​​si fier. Sunt unele dintre alimente cele mai usor de digerat pentru copil. Puiul si curcanul sunt adesea cele mai recomandate pentru a fi prima carne introdusa in alimentatia copilului..
Curcanul:
PROTEINE
VITAMINE: Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B2 (riboflavina) , Niacina , Acidul folic
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier , Mangan, Cupru si Zinc.
Puiul:
PROTEINE
VITAMINE:
Vitamina A , Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B2 (riboflavina) , Niacina , Acidul folic
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier , Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se pot introduce puiul si curcanul in alimentatia copilul meu?
Cei mai multi pediatri recomanda ca puiul si curcanul sa fie primele tipuri de carne introduse in alimentatia copilului datorita nivelului mare de fier. Se introduc dupa 6 luni pentru ca il ajupa pe copil sa mentina un nivel adecvat de fier, zinc si proteine, esentiale dezvoltarii corecte a bebelusului.
 
Cum alegem si stocam puiul si curcanul?
Carnea alba  (pieptul) de curcan si pui este considerata mai bogata in proteina si mai slaba in grasimi.
Carnea rosie ( picioarele) este mai bogata in fier si grasimi. Carnea alba se recomanda a fi introdusa prima la 6 luni, iar dupa 7 luni se introduce si carnea rosie fiind mai bogata in fier si grasime.

Cum se pregateste puiul si curcanul?
O modalitate de a gati puiul si curcanul este sa fiarba cu cateva legume si putin condiment.
Pregatirea la abur ajuta la pastrarea mai multor substante nutritive, fiind o metoda foarte buna de a retine nutrienti. 
O alta metoda este coacerea carnii – se freaca carnea cu un pic de ulei de masline si un pic de condiment si se pune in tigaie.
O regula generala este ca ar trebui sa se gateasca carnea timp de 20 de minute/jumatate de kg.
Pieptul de pui se coace in 25 minute in timp ce restul intr-un timp mai scurt.
La cuptor: Se pune carnea intr-o tava cu putin ulei de masline. Se amesteca bulion cu apa si se toarna peste carne.
Se face un pic de suc de mere si se rastoarna deasupra si se da la cuptor , la foc mic, timp de aprox 1 ora.
Pui intreg – Se spala puiul cu apa rece se unge si se condimenteaza si se pune intr-o tava. Se pot pune felii de jumatate de lamaie si de la o portocala si se da la cuptor la foc mic, pentru cel putin 1 ora (pui) sau 2 ore (curcan).

Alimente bune pentru a se amesteca cu pui și curcan.
Mere,  struguri, mango,  papaya,  piersici, pere, brocoli, morcovi, conopidă, vânătă, fasole verde, mazăre, cartofi, orz, linte, paste, orez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu