vineri, 16 noiembrie 2012

Marul

Se spune din batrani ca "Un mar pe zi" este bun pentru sanatatea noatra. Marul este cu adevarat un fruct minune si este primul aliment administrat bebelusului.

 Una dintre cele mai importante componente nutritionale la mar este ca acesta contine doua tipuri de fibre: solubile si insolubile. Fibrele ajuta mentinerea regularitatii intestinale (contribuind astfel la prevenirea cancerului de colon si diverticuloza). 
Fibrele insolubile functioneaza ca niste furaje grosiere, in timp ce fibrele solubile (pectina) ajuta la mentinerea regulata a intestinelor (evita constipatia si diareea)
Cercetarile de pana acum sugereaza ca merele contribuie la mentinerea unei buni sanatati prin promovarea sanatatii cardiovasculare  prin scaderea colesterolului LDL si oxidarea LDL, reducerea riscului de anumite tipuri de accident vascular cerebral, mentinerea unei greutati sanatoase avand un continut scazut de grasime.
VITAMINE: Vitamina A , Vitamina C , Acidul folic (important în timpul sarcinii) , Vitamina E
MINERALE: Potasiu , Calciu , Fosfor , Magneziu , Seleniu , Fier, Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se poate introduce marul in alimentatia copilului meu?
Marul este o alegere excelenta pentru introducerea ca prim fruct in alimentatia copilului.
Este usor de pregatit, usor de digerat si este plin de substante nutritive. Poate fiadaugat, aproape, la orice reteta. Il putem amesteca cu cereale, piure de carne, biscuiti, retete de tort sanatoase, iaurt, alte fructe.

Cum alegem si stocam marul?
Se selecteaza merele care sunt ferme, sa nu fie lovite, sa nu aiba decolorari, vanatai.
Merele le depozitam in frigider si le taiem doar cand dorim sa le consumam.

Cum se pregateste marul?
Merele sunt cel mai gustoase atunci cand sunt coapte. Se pot gati la abur ( isi pastreaza cel mai bine valorile nutritive), prin fierbere sau la cuptor.

Alimente bune pentru a se amesteca cu mar:
Orez, fulgi de ovăz, orz și cereale, banane, avocado, coacăze, pere, cartofi, morcovi, dovlecei de vara si de iarna, pui, carne de vită, iaurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu