vineri, 16 noiembrie 2012

Sparanghelul

Sparanghelul este o specie de plante erbacee cu radacini cărnoase ce conține frunze nedezvoltate asemănătoare ca aspect cu solzii unui peste. Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut. Sparanghelul este plin de vitamina C, fibre, vitamine B si acid folic. Doar 5 bucati de sparanghel fiert contin 2 grame de proteine​​. Sparanghelul este o sursa uimitoare de fier, fibre și calciu si chiar vitamine.  

VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C , Niacina , Acidul folic , Vitamina B1 (tiamina) , Vitamina B6 , Vitamina E, Vitamina K.
MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier , Mangan,  Zinc, si altele.

Cand se poate introduce sparanghelul in alimentatia copilului meu?
Sparanghelul, ca si brocoli sau conopida, nu ar putea fi o alegere bună pentru unul dintre primele legume introduse in alimentatia copilului. Sparanghelul poate provoca gaze și poate fi un pic cam greu de digerat pentru o burtica mica. Sparanghelul este bine de dat la un copil peste 10 luni. În cazul în care copilul dumneavoastră a avut  probleme digestive, cel mai bine ar fi să se introducă sparanghelul in dieta mai târziu .

Cum alegem si stocam sparanghelul?
În cele mai multe piete, sparanghelul este vândut la buchet.
Se recomanda sa se cumpere bucati de sparanghel reletiv egale in grosime, altfel o parte nu vor fi facute iar altele vor fi terci.
Sparanghelul poate fi găsit în culorile verde, alb și violet.
Nu există într-adevăr o mare  diferență în gust asa ca putem alege orice culoare ne place.

Cum se pregateste sparanghelul?
Se spala sparanghelul sub jet de apa rece si se scurge bine.
Tulpinile proaspete se prepara indepartand capetele inferioare, acolo unde culoarea paleste. O alta metoda este de a indoi tulpina, ea rupandu-se de la sine in zona unde incepe sa se intareasca. Dupa curatare, tulpinile nu vor fi de aceeasi dimensiune, lucru ce trebuie luat in considerare daca dorim o anume prestanta vizuala a preparatului.
Tulpinile mai mature, mai tari si mai lemnoase, se prepara prin indepartarea capatului lemnos. Daca tulpina pare si ea tare, se curata de coaja cu un cutit ascutit. Daca prezentarea este importanta, se taie tulpinile la lungimi egale.
Daca reteta indica sparanghel taiat bucati, acesta se taie diagonal in bucati de 2-5 cm lungime. Aceasta tehnica asigura o expunere mai mare a sectiunii, sparanghelul astfel preparat gatindu-se mai repede si mai usor.
Cum se gateste? 
Din ce in ce mai multe voci recomanda prajirea sparanghelului in ulei, motivand prin faptul ca moleculele ce dau gust si aroma legumei sunt solubile in apa, acestea pierzandu-se deci in mare parte in timpul fierberii. Uleiul fierbinte le pastreaza insa in interiorul tulpinii, intensificand astfel gustul si aroma.
Spre deosebire de majoritatea legumelor, unde exemplarele mai fine sunt mai fragede, tulpinile groase de sparanghel sunt cele mai gustoase si mai fragede.
Trebuie evitat gatitul sparanghelului in vase de fier, caci preia gustul acestuia si se decoloreaza.
Aburire
Se leaga tulpinile de sparanghel pregatite, pentru a fi manuite mai usor. Tulpinile vor sta in picioare, sprijinite pe capatul mai tare; acest capat este mai dens si se va gati mai greu.
Se foloseste un un steamer: in oala se pune un strat de apa de 5 cm grosime. Se da apa in clocot si, cand incepe sa fiarba, se acopera cu un capac. Se fierbe apa pana ce sparanghelul se face fraged, dar ramane inca crocant (intre 2 si 8 minute). Timpul de gatit variaza functie grosimea tulpinilor si de varsta lor.
Daca sparanghelul se serveste rece, se pune imediat sub jet de apa rece.
Fierbere in apa
Se umple cu apa un vas mare si adanc; se adauga putina sare. Se da apa in clocot,
la foc iute. Se adauga sparanghelul si se fierbe 2-6 minute, pana ce se fragezeste, dar ramane crocant.
Se scot tulpinile, se usuca cu prosoape de hartie si se servesc.
Daca sparanghelul se serveste rece, se pune imediat sub jet de apa rece.
Frigere pe gratar
Inainte de a fi pus pe gratar, sparanghelul se opareste in apa clocotita, cu putina sare, timp de 1 minut. Se trece apoi sub jet de apa rece si se asaza pe gratar, perpendicular pe grilajul acestuia. Se lasa spatiu intre tulpini, cat sa nu se atinga. Se frige pe gratar pana ce se face fraged, ramanand insa crocant, adica timp de 2-3 minute pe fiecare parte, intorcandu-l doar o data.
Coacere in cuptor
Se incalzeste cuptorul la 200 °C. Se intind tulpinile de sparanghel pe o tava de
copt, lasand putin spatiu intre ele; daca tulpinile se ating, au tendinta sa se inmoaie in loc de a deveni crocante. Se stropeste sparanghelul cu putin ulei vegetal, iar tulpinile se rostogolesc un pic ca sa se acopere uniform.
Se coace cca. 11-17 minute, scuturand tava ocazional, ca sa se faca uniform.
Prajire
Se taie tulpinile in bucatele de 2-5 cm lungime, in unghi. Se incinge o tigaie la foc mediu, se adauga 1 lingura de ulei vegetal sau de unt. Cand uleiul este fierbinte, se adauga sparanghelul si se prajeste 3-5 minute, amestecand constant, pana ce se face fraged si crocant.
La microunde
Se pun tulpinile intr-un vas ceramic sau de plastic, cu varfurile in jos, adunate catre centru. Se adauga 1/4 cana apa si se acopera bine. Se gateste 4-8 minute, amestecand o data.
Daca se prepara taiat bucati, se gateste 3-6 minute, amestecand o data
Sparanghel congelate: - Cuptor cu microunde sparanghel congelat într-un vas de copt acoperită cu microunde 2 linguri de apă. Gatiti la 100% putere, timp de 4 pana la 7 minute, amestecând sau reamenajarea dată.

Alimente bune pentru a se amesteca cu sparanghel:
Morcovi, cartofi, orez brun, linte, paste, pui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu