vineri, 16 noiembrie 2012

Brocoli

Brocoli sau Brassica Oleracea, din familia brasicaceelor (cruciferelor), este o leguma ce se utilizeaza în alimentatie, inflorescenta mai putin compacta decat a conopidei fiind folosită la prepararea diferitelor mancaruri. Are o valoare nutritiva si alimentara ridicata, si de asemenea un continut bogat în glucide, vitamine și saruri minerale. Are originea comună cu conopida si este raspandita în aceleasi zone.

Brocoli este foarte bogat in vitamina C si este o mare sursa de fibre solubile. Acest lucru face ca brocoli sa fie minunat pentru  retete alimentare pentru copii.
VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C, Niacina , Acidul folic, Vitamina E, Vitamina K
MINERALE: Potasiu, Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Seleniu , Fier , Mangan,  Zinc.

Cand se poate introduce brocoli in alimentatia copilul meu?
Se recomanda sa se introduca cate putin in supe - creme incepand cu 6-8 luni. Brocoli poate produce gaze si este o leguma greu de digerat.
În cazul în care copilul dumneavoastră are probleme digestive, cel mai bine ar fi să se introducă brocoli în dieta mai târziu.
Va recomandăm sa consultati pediatrul copilului dvs. cu privire la introducerea alimentelor solide.

Cum alegem si stocam brocoli?
Cand cumparam brocoli proaspat trebuie sa avem grija ca buchetelele sa fie uniform colorate, de culoare verde inchis, salvie sau mov-verde. Se pot stoca timp de pana la 4 zile  in frigider.

Cum se pregateste brocoli?
Se gateste la abur sau sote in ulei de masline.
Pentru copii pana in 10-11 luni se recomanda pregatirea la aburi.
Atunci cand se pregateste sote se recomanda sa fie gatit bine. In ceea ce priveste cuptorul cu microunde, unele studii arata ca brocoli isi pierde din nutrienti mai mult decat orice leguma preparata in acest fel. 
Se recomanda orice alta metoda de gatit decat cea in cuptorul de microunde.

Alimente bune pentru a se amesteca  cu brocoli
Morcovi, Conopida, Cartofi , Orez brun, Linte, Carne de vită, Pui, Tofu, Iaurt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu