vineri, 16 noiembrie 2012

Morcovul

Morcovul  este o rădăcină vegetală, de culoare portocalie. Partea comestibilă a plantei este tuberculul. Morcovii sunt foarte bogati in beta-caroten. Beta-carotenul este un carotenoid. Carotenoidele sunt un set de pigmenți numit pro-vitamina A carotenoizi, care pot fi convertite în vitamina A. Vitamina A este foarte importanta in dieta unui copil în curs de dezvoltare. Morcovii sunt primele legume preferate ale copilului si reprezinta cea mai bogata  sursa de beta-caroten, o forma de vitamina A  si fibre. Morcovii  sunt ușor de digerat si sunt plini de substante nutritive, cum ar fi vitamina A, vitamina C si calciu.

VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C, Niacina, Acidul folic, Acidul pantotenic, Vitamina B6
MINERALE: Potasiu , Sodiu , Calciu, Fosfor , Magneziu , Fier, Seleniu, Mangan, Cupru si Zinc.

Cand se pot introduce morcovii in alimentatia copilul meu?
Morcovii pot fi introdusi dupa 6 luni. Ca întotdeauna, recomandăm să discutați cu atenție orice probleme de alimentare cu medicul pediatru.
 
Cum se pregatesc morcovii?
Cel mai bun mod de a pastra aroma, claritatea, și beta-carotenul conținut în morcovi este de a le pastra la frigider.
In pregătirea morcovului, aburul este cea mai buna metoda pentru gatirea și pregatirea lor. Morcovii gatiti la la abur permite beta-carotenul pentru a fi mai bio-disponibil și ușor de utilizat de către organism. Adauga un pic de unt pentru a ajuta la o mai bună absorbție a vitaminei A.
Morcovii trebuie să fie curătati atunci când se face piureul de alimente pentru copii,  multi sugari nu vor fi capabili să digere pireul. 

Alimente bune pentru a se amesteca cu morcovi:
Mere, piersici, fasole verde, fasole uscate, cartofi, mazare, dovlecei de vara si de iarna ,  unt, ghinda , orez brun, linte, pui, carne de vită, carne de porc, tofu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu