duminică, 25 noiembrie 2012

Oua

Oul este, alaturi de lapte, sursa proteica cel mai usor de produs si utilizat. Plin de calitati, oul contine vitamine, minerale, grasimi si proteine complete, majoritatea localizate în galbenus. Albusul conţine predominant apa si cateva proteine.

Un ou cu masa de 50 grame are o valoare energetică de 90-100 calorii si echivalentă ca valoare nutritivă cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.
Din cele doar 5 grame de grasime intr-un galbenus de ou, doar 1,5 grame (31%) sunt grasimi saturate, grasimi mononesaturate in total 1.9 grame (38%) si polinesaturate 0.68 grame (14%). Raportul dintre continutul unui ou de grasime se apropie de indeplinirea proportiile dietetice recomandate în mod curent ca: -1 / 3 saturate, 1/3 mononesaturate și 1/3 polinesaturate.
Gălbenușul de ou conține următoarele: vitamina A, D, și E; vitamina B12, colină, acid folic și vitamina B3; 76% din biotina, 73% din inozitol, 50% din niacina, 93% din vitamina B6, 42% din riboflavină,  90% din tiamina, 44% din proteine 

Cand se poate introduce oul in alimentatia copilului meu?
Albusul de ou este alergenic si se da copilul dupa 1 an.
Galbenusul de ou este non-alergenic si se da copilului dupa 8 luni, in prima saptamana de introducere in alimentatie sa da un sfert de galbenus, a doua saptamana jumatate, s.a.m.d.

Cum alegem si stocam oul?
Ouale proaspete se conserva prin refrigerare (pastrarea in frigider), la temperaturi cuprinse între 1 şi 5 grade. Prospetimea oualor se poate verifica prin scufundarea lor în apa: dacă oul este culcat pe fundul vasului este proaspat.

Cum se pregateste oul?
Ouale se gatesc în multe feluri: coapte, prajite, fierte, inabusite, etc. şi au un rol important de liant în liezonuri, sosuri, creme, aluaturi, sufleuri si budinci.
Pentru copii mise se recomanda fierberea lor.

Alimente bune pentru a se amesteca cu oua:
Mere, pere, brocoli, morcovi, conopida, mazare, cartofi, orz, linte, orez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu