marți, 20 noiembrie 2012

Dovleac – Bostan placintar

Bostanul este un fruct foarte incarcat cu vitamina A si beta-caroten. Beta-carotenul poate reduce riscul de cancer, precum si bolile de inima. De asemenea, poate fi responsabil pentru combaterea efectelor imbatranirii.
Dovleci sunt, de asemenea, surse bune de potasiu, proteine ​​si fier.
Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursa bună de proteine ​​și fier. Nu se recomanda semintele copiilor pana la o varsta destul de inaintata pentru ca exista riscul inecarii. Dovleci sunt saraci in grasimi, in calorii, dar bogati in fibre.
VITAMINE: Vitamina A , Vitamina C , Vitamina K , Acidul folic (important în timpul sarcinii) , Niacina .

MINERALE: Potasiu , Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu , Fier,  Zinc, Mangan si Cupru.

Cand se poate introduce bostanul in alimentatia copilului meu?
Bebelusii pot manca bostan incepand cu varsta de 8 luni. Copilul poate fi hranit cu dovleac (copt sau fiert) simplu sub forma de piure sau amestecat cu cereale, iaurt sau carne pui. Se poate adauga si un pic de unt si de scortisoara, dar dupa 1 an.

Cum alegem si stocam bostanul?
Atunci cand cumparam dovleci pentru consum cautam sa scrie pe eticheta „bostan placintar”. Cei mai buni sunt cei intre 5 si 8 kg.
Odata taiat dovleacul poate fi pastrat intr-un recipient de plastic sigilat pentru o saptamana la frigider si pana la 3 luni la congelator. Cel de la congelator atunci cand va fi scos ar putea avea un alt aspect la exterior din cauza bulelor de aer, dar acest lucru nu va afecta calitatea lui.
Puteti folosi dovleac din conserve pentru copii, dar asigurati-va ca ati cumpărat o conserna cu dovleac pur, fara conservanti. Nu se recomanda utilizarea alimentelor conservate pentru copii.

Cum se pregateste bostanul?
Dovlecii pot fi preparati la abur, firti sau copti. Nu se recomanda fierberea prelungita pentru ca dovlecii de a pierde din valoarea lor nutritive. Cel mai mult se recomanda prepararea prin coacere la cuptor.

Alimente bune pentru a se amesteca cu bostanul:
Mere, banane, coacaze, piersici, morcovi, cartofi, orez brun, linte, pui, iaurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu