Pastarnacul
este o leguma care se cultiva pentru consumul de radacini, folosite drept
condiment la prepararea mancarurilor, deoarece sunt foarte aromate si bogate in
vitaminele B1, B2 si C.
Este o planta bianuala care formeaza în primul an de cultura partea comestibila
(rădacina ingrosata) si rozeta de frunze, iar in anul al doilea îsi dezvoltă
tulpina florifera. Pastarnacul are radacina simpla sau puțin ramificata,
fusiforma, de culoare alb-murdar ori galbuie, acoperita cu numeroase lenticele
din cauza cărora radacina are un aspect neregulat. Pulpa este de culoare alba
sau alb-galbuie, suculentă și cu aroma specifica. Frunzele sunt lucioase pe
fata si pufoase pe dos, fiind cu mult mai mari decat cele de patrunjel si de
morcov.
Pastarnacul are proprietăati diuretice, depurative, antioxidante.
VITAMINE: Vitamina A, Vitamina C, Niacina , Acidul folic,
Tiamina, Acidul pantotenic, Vitamina K
MINERALE: Potasiu, Fosfor , Magneziu , Calciu , Sodiu
, Seleniu , Fier , Mangan, Zinc.
Cand se poate introduce pastarnacul in alimentatia
copilul meu?
Se recomanda introducere de la 6 luni. Este un aliment cu un gust delicios si o aroma de nuca.
Cum alegem si stocam pastarnacul?
Pastarnacul se alege ca si morcovul: nu trebuie sa fie
decolorat, cu taieturi si vanatai pe el.
Se pastreaza la frigider, se taie doar atunci cand il
gatim.
Cum se pregateste pastarnacul?
Cea mai buna metoda de a gati pastarnacul este la abur
sau fript.
Alimente bune pentru a se amesteca cu pastarnac:
Mere,pere, morcovi, fasole verde, mazăre, dovlecei
de vara si iarna, unt, ghinda , orez brun, linte, pui, carne de vită, carne de
porc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu